Tinggalkan jejak anda ye~

Thursday, 15 November 2012

Harapan

Assalamualaikum.

Isu pasal Gaza teruk kan? Memang dari dulu lagi Yahudi dengki dengan orang Islam. Mereka mempercayai Allah sebenarnya tapi tak tahu kenapa mereka masih nak tentang Allah. Mungkin mereka menganggap mereka boleh mengangkat langit kot. Macam mana pon tetap tidak berhenti mohon bantuan daripada Allah supaya menurunkan bantuan kepada rakyat Palestin dan di mana jua negara Islam dihentam musuh Allah.

Sudah ternyata kekuasaan Allah. Sudah ternyata bencana2 yang telah diturunkan Al-quran. Apa sahaja yang dipesan Nabi kita iaitu Nabi Muhammad S.A.W juga telah terjadi kini tapi mengapa masih ramai tidak mahu taat kepada Allah. Mungkin hidayah itu tidak sampai kepada mereka kerana masing2 mata hatinya tidak la secerah orang yang sedar akan kekuasaan Allah.

Sebagai umat Islam aku hanya mendoakan lagi ramai lagi umat Islam supaya bersatu padu untuk menunjukkan kecintaan terhadap Allah. Juga mahu sama2 memberi bantuan dan memberi tunjuk ajar yang baik tentang Islam..

Sesungguhnya bertuahlah mereka2 yang berpeluang untuk mempelajari mengenai Islam dengan lebih mendalam dan diharapnya mereka tidak kedekut ilmu untuk berkongsi dengan orang lain. Teringin sangat nak belajar pasal agama dengan lebih mendalam dan insyallah aku akan cuba melibatkan diri dengan aktiviti yang bermanfaat di sini. Kembalikan diri kepada asas agama. Jika kita pandai dengan asas agama, maka perkara seterusnya akan menjadi lebih mudah, Seperti mempelajari subjek matematik la. Step kira2 die kekadang sampai 4 cara pi kalau yang asas kita tak tahu, satu step pon kita tak boleh buat sebab kita tak tahu akar umbinya kan..

Kita mahu menghayati islam tapi kita kenalah mula hayati dan kenali sejarah bangunnya Islam itu sendiri. Islam itu cara hidup dan sentiasa diaplikasikan dalam hidup kita. Bukan agama semata2 tapi penerapan dalam hidup kita dan memberi kita sinar kebahagiaan bukan sahaja di dunia tapi di akhirat sana. Sentiasa mengingatkan diri bahawasanya dunia ini hanyalah persinggahan atau pelabuhan diri kita sebelum kita sampai ke destinasi. Dalam mengharungi ranjau kehidupan, pastinya banyak ujian yang bakal kita hadapi. Dan aku harap sangat ujian2 yg Allah turunkan buat ku, mudah aku harungi dan tabah dalam menghadapinya kerana proses nak menghadapinya itu kekadang menyebabkan diri ini wujud perasaan putus asa. Semoga hati ini semakin tabah dan aku sentiasa bersyukur dilahirkan sebagai umat Islam. ^_^

No comments: